"Derfor er træning ikke nødvendigt for et vægttab"

Måske har du hørt sætningen “luk munden, let røven” og at dette skulle være den gyldne vej til et varigt vægttab? Der må jeg desværre skuffe dig. Det er nærmere omvendt - eller i hvert fald, så er det ikke ved at “lette røven” og begynde at løbe, cykle, styrketræne at du opnår et vægttab. Er du overvægtig, og har du mange kilo du skal i gang med at tabe, så er det absolut vigtigste, kosten og dine vaner.

Det er altså ikke nødvendigt at tvinge sig selv igennem endeløse løbeture eller at styrte ned og tilmelde sig det første og bedste fitnesscenter. 90% af dit vægttab er ændringer af dine vaner og at du ser på dit forhold til mad generelt + at du får et overordnet kendskab til energibehov, makrotal og BMR. 


“Men jeg skal da forbrænde kalorier for at kunne spise kalorier”. Den dårligste idé i verden er, at dyrke motion for at optjene kalorier til mad. Eller at dyrke motion som “straf” for noget du spise i går/skal spise senere. Motion må aldrig være noget du gør af andet end lyst. Dermed ikke sagt at motion og fysisk aktivitet ikke er godt - det er p*sse godt! Bl.a. for dit kredsløb og for at undgå hjertekarsygdomme osv. Træning, især styrketræning, er også godt for dit vægttab - MEN altså ikke en nødvendighed. Jeg har haft mange klienter, der har opnået store vægttab ved, intet andet end, almindelig daglig fysisk aktivitet (i form af arbejde, bevægelse til/fra arbejde, rengøring og gåture med hunden).


Men hov, sagde han lige at den bedste form for træning, ift. vægttab, var styrketræning? Og ikke cardio? Men jeg forbrænder da meget mere af 1 time på løbebåndet end ved 1 time med håndvægtene? Nej det gør du ikke - og lad mig gerne lige forklare hvorfor.Styrketræning er den bedste måde at træne på ift. vægttab (hvis du ønsker at træne) fordi der er en højere energi forbrænding ved, netop, styrketræning. Kroppen bruger faktisk energi i op til 2 døgn efter styrketræning. Grunden til dette er (uden at blive alt for teknisk) at kroppen jo restituere i mange timer efter en træning, og gennem denne restitution genopbygger kroppen muskelvæv, hvilket i sig selv forbrænder energi.


Så for at opsummere: cardio er bedst til dit kredsløb, styrketræning er bedst for dit vægttab - begge dele kan sagtens undlades i et vægttabsforløb. Dog vil min anbefaling altid være, at finde en motionsform du kan lide - dette kan jo også sagtens være gåture, yoga, padel tennis eller golf.


Ønsker man at gøre træning til en vane så er det vigtigt at man sætter barren lavt. Hvad har du tid til? Hvad har du energi til? Hvad er der af valgmuligheder tæt på hvor du bor? Det kan være ret så afgørende for, om du kommer afsted eller ej, at det ikke tager 1 time at komme frem og tilbage fra selve træningen.

Et andet godt råd er, at starte på noget motion sammen med andre - evt. en god ven/veninde eller din mand/kone. Der er altid større chance for at komme afsted når man har indgået en aftale om, at man skal afsted.

Til sidst vil jeg sige “start i det små”. Hvis træning er helt nyt for dig, så skal du ikke starte ud med en plan der hedder “jeg skal afsted hver dag i ugen og minimum 1 time ad gangen”. Start med at komme afsted 2-3 gange i ugen. Eller afsæt 30 minutter og sig “that’s it” for i dag - på denne måde har du givet dig selv bedre chancer for success, og success avler grobund for at hæve barren.

Så kom vi også rundt om emnet træning, og om hvorvidt dette skal indgå i et vægttab - det skal det ikke, men der er rigtig mange fordele ved at træne/være fysisk aktiv i én eller anden form.


I næste blogindlæg kigger vi igen nærmere på begrebet “madro”- især børn og madro. Nærmere betegnet vil jeg skrive lidt om, hvordan du (som forælder) kan give dit barn et sundt og balanceret forhold til mad.

unsplash