“Sukker er ligeså vanedannede som kokain” – har du hørt den sætning før? Eller hvad med “jeg er simpelthen afhængig af sukker”. Det har mange, og mange tror også stadig på, at sukker er mere vanedannede end stoffer, og at man kan blive afhængig af sukker. Lad mig lige aflive dén myte én gang for alle: “NEJ! Du er ikke afhængig af sukker!” Medmindre du har lyst til at tage en bane – direkte fra sukkerskålen på bordet, så er du ikke (og jeg gentager: IKKE) afhængig af sukker.
Men hvad er det så der sker når du ikke kan stoppe med at spise af slikskålen? Hvorfor er det at du nærmest sluger en hel plade chokolade, eller ikke kan nøjes med ét styk kage til aftenskaffen? Højst sandsynligt så har du ikke fået nok at spise i løbet af dagen – eller også har du ikke spist hensigtsmæssigt nok. Hvis du har en tendens til at udelukke fedt og kulhydrater fra din hverdagskost, så har du større tendens til at “crave” slik, kage og andre søde sager fordi du simpelthen ikke er mættet korrekt. Eller også så er du typen der tænker at slik er usundt. Noget der er restriktioner på i din kost – f.eks. “jeg må kun spise slik om fredagen” eller “nu kører jeg lige nul sukker, fordi jeg kan alligevel ikke administrere det”. Men pas på!
Ved at sætte restriktioner på visse fødevarer så gør du dem (ubevist) meget mere attraktive. Hvis du godt kan lide Dumle karameller, så er det en virkelig DÅRLIG idé at udelukke dem fra din kost – for når du så en sjælden gang får “adgang” til dem, så vil du (uden tvivl) støvsuge hele posen med karameller. Mit forslag til dig er, at du skal prøve at inkorporere Dumle karameller i dine daglige måltider. What!? Skrev han virkelig lige det? Yes, det gjorde jeg. Lad mig forklarer. Ved at sætte Dumle på madplanen så fjerner du, gradvist, magien ved Dumle. De bliver noget der er tilgængeligt hver dag, noget “normalt” og dermed ikke noget du skal skynde dig at spise så mange af som muligt fordi “jeg ved ikke hvornår der bliver mulighed for at spise Dumle igen”. Denne strategi kan du selvfølgelig bruge på alt – så ligemeget hvad du end måtte “crave”, så prøv at gøre det til en naturlig del af dine måltider. Og altså, en omgang havregrød med et par smeltet Dumle karameller på toppen – hvem vil ikke gerne have det.
Hvis du stadig sidder og tænker: “jeg er altså stadig afhængig af sukker, jeg kan bare virkelig ikke styrer det – manden aner ikke hvad han snakker om”, så kommer der her lidt evidens og studier på området: For det første så er kulhydrater fra sukker ikke anderledes end kulhydrater fra grøntsager, fordi begge dele bliver faktisk omdannet til glukose/blodsukker alligevel. Forskellen ligger i hastigheden hvorved det omdannes – her omdannes kulhydrater fra sukker hurtigere end fra, f.eks grøntsager.
En anden myte, der ofte er forbundet med sukker er, at det spiker ens insulin og at dette er farligt. Det er ikke farligt, ej heller fedende at dit insulin spiker flere gange i løbet af en dag (medmindre du er diabetiker). Faktisk hjælper insulin med at næringsstoffer når ud til dine celler i kroppen – så små spikes er ikke farlige, tværtimod. Det fedende kan ligge i, at ens insulinniveau er højt hele tiden, men dette vil det også kun være hvis man ligger i for højt kalorieindtag – hvilket leder til min sidste pointe:
Sukker gør dig ikke overvægtig. For mange kalorier gør dig overvægtig, og fødevarer med et højt indhold af sukker, har oftest også et højt kalorieindhold – dérfor tager man på. Du tager ikke på af sukker i sig selv – en vægtøgning afhænger af kalorier ind vs. kalorier ud. Så hvis du ligger i kalorieunderskud vil du tabe dig – også selvom du spiser sukker. Og husk, der er også sukker i rugbrød – så før du kaster dig ud i en “nul sukker måned” så tænk en ekstra gang over, om du virkelig vil undvære AL sukker fremover.
Kilder: