Rigtig mange mennesker lever med et skævt, eller ligefrem forkvaklet, forhold til mad og sundhed. I jagten på vægttab og et sundere liv, har mange fået et helt forkert og stresset forhold til mad generelt – samt visse fødevarer i særdeleshed. Restriktive kostplaner, kalorietælling, udelukkelse af bestemte fødevarer, cheatdays og fedt/kulhydrat forskrækkelse er blot nogle af de, mange, grunde til at flere og flere mennesker har “mad-stress”. Andre grunde til mad-stress er, at vi pt. har en generation af voksne mennesker (30-40 år) der er opvokset med meget rigide og uhensigtsmæssige forholde til mad: “fredags-slik”, “sodavand er KUN i weekenden”, “pizza og burger er junk-food”, “dessert/kage/slik er noget man skal gøre sig fortjent til”, “man SKAL spise op”, “at levne er madspild” “INGEN dessert/snack før det “sunde” mad er spist” osv. osv. osv. har gjort alvorlig skade på mange voksne menneskers forhold til mad.
Har man i barndommen lært, at man SKAL spise op før man må få dessert så vil man som voksen, typisk, stadig spise meget mere mad end man har lyst til – blot fordi man har lært at man skal spise op. Hvem har ikke lyst til dessert? Især som barn? Jeg er stødt på rigtig mange mennesker dér, som voksne, stadig spiser deres mad op ud fra en følelse af, at ellers har de “ikke fortjent en is senere”. Eller også har man lært at slik og søde sager KUN må spises i weekenden – altså at slik har fået en særlig status som “noget der kun er tilgængeligt på visse tidspunkter”. Denne tilgang vil utvivlsomt skabe en tanke i et barns hovede om “at NU skal jeg virkelig vold-æde af det her slik/kage for jeg ved ikke hvornår jeg “må” få det igen”. Denne tankegang, at man skal skynde sig at få spist en masse sødt, når det nu endelig er dér, dén tankegang hænger fast LANGT ind i voksenlivet, og skaber (for mange) voldsomme problemer med vægten.
Jul, fastelavn, påske osv. er alle fantastiske eksempler på hvordan denne “alt eller intet” tankegang præger langt størstedelen af os mennesker. En fastelavnsbolle kan laves HELE året rundt – men alligevel så oplever mange en følelse af, at man ikke kan “styrer sig” når fastelavn nærmer sig, og man bager/køber dem hver dag og propper sig i dem (nærmest til de hænger sig ud af halsen) af den éne grund at “om en uge er fastelavn jo ovre, og så kan jeg ikke spise fastelavnsboller længere”. MEN det kan man jo! Lav da de boller med creme/flødeskum i august måned hvis du har lyst – det er IKKE forbudt 😉
Nå, men nu til min 5 trins guide – det er nok dén du er klikket herind for at få. Så den får du selvfølgelig hér:
Dette var min, umiddelbare, 5 trins guide til at opnå mere madro. Der er mange andre faktorer man kunne kigge på bl.a. ift. den “mad-opdragelse” vi giver videre til vores børn. Dette emne vil der komme et blogindlæg om senere hén – med udgangspunkt i den mad-opdragelse vi giver vores 2 børn herhjemme. Herhjemme gør vi noget så “crazy” som at tilbyde chokolade til morgenmad eller en mælkesnitte som en del af aftensmaden – og alligevel har vi børn der, lige så ofte, vælger frikadellen eller broccolien først I STEDET FOR mælkesnitten! I know, crazy right?
Hvordan har vi dog opnået dette? Dét kan du læse om i et et senere blogindlæg hér på siden.