Mad til Familien

"Undgå at skulle lave særkilt mad til familien"

At lave forskelligt mad til familiens medlemmer er noget de fleste familier kender, og især til aften er dette ofte noget der volder “problemer”. I mange familier laves der særskilt aftensmad til f.eks. børnene fordi de ikke “kan lide andet”. Eller også så er mor/far kommet på en kostplan, for at smide overflødige kilo, og derfor kan hun/han “ikke spise det som hun/han plejer”. Dette er dog ganske forkert – man skal på ingen måde spise andet mad end resten af familien blot fordi man ønsker at smide nogle kilo. 

Som beskrevet tidligere, hér på bloggen, så er der intet mad der er usundt, ej heller skadeligt for et evt. vægttab. Varigt vægttab handler IKKE om at undgå visse fødevarer såsom slik, kage, pizza, burgere, vin ol. det handler derimod om, at man lærer at spise efter ens krops energibehov. Vi har alle et såkaldt “ligevægtsindtag” – dette er dét antal kalorier som den enkelte har behov for, for at holde ens vægt. Ønsker man et vægttab, så skal man spise ca. 300-500 kalorier under ens ligevægtsindtag – ønsker man at tage på i vægt så skal man spise i et kalorieoverskud. Så simpelt kan det faktisk stilles op. Herhjemme har min kæreste f.eks. tabt næsten 60 kilo UDEN at undvære kage, burgere eller drinks med veninderne – i stedet lærte hun (på den hårde måde – måske jeg får lov at dele hendes historie i et senere blogindlæg) at intet mad er farligt, og at det handlede om at hun fandt HENDES grund til at ville tabe sig, plus at hun tillod sig at spise de fødevarer hun kunne lide – dette er den eneste måde at et vægttab bliver holdbart på. 

Med andre ord: hvis DU ønsker et vægttab og du elsker chokolade, så er det IKKE holdbart hvis du opnår et vægttab ved at forbyde dig selv chokolade. For hvis ikke du har tænkt dig at leve uden chokolade, resten af dit liv, så bliver du nødt til at lære hvordan du får chokolade til at være EN DEL AF din kost, ikke udelukke det. Det samme gælder aftensmaden. Du kan altså SAGTENS spise stegt flæsk med kartofler og sovs, eller få en god lækker burger samt nyde en lækker brownie til dessert og samtidig tabe dig. På denne måde undgår du også at stå og lave en særskilt omgang ris og kylling når nu resten af familien spiser spaghetti og kødsauce. 

For at hjælpe dig lidt på vej, med gode ideér til aftensmad til HELE familien (også dem der evt. er ved at lægge deres livsstil om og dermed smide nogle kilo) så får du herunder MINE 5 bedste opskrifter til hele familien – alle 5 er klare favoritter herhjemme (hos både børn og voksne):

  • Spaghetti og kødsauce: brug hakket oksekød 4-7%, brug en masse revet grøntsager i kødsaucen (gulerødder, squash eller andet), brug fuldkornspasta og suppler pastaen op med squash spaghetti eller kogte grøntsager.
  • Lasagne: brug fuldkornsplader, erstat nogle af pladerne med grøntsager i stedet for, brug en let mornaysauce (eller lav din egen af hytteost), brug fedtfattig ost eller hytteost på toppen.
  • Pommes frites og nuggets: lav dine pommes frites selv (lav evt. halv kartoffel/halv bønnefritter), lav nuggets selv (kyllingebryst i mindre stykker vendes i knuste paprika chips fra Easis eller vendes i rasp), steg dine nuggets i ovnen UDEN fedt. Det samme med fritterne – kom dem i ovnen i stedet for i den “gyldne brønd”.
  • Burger med ost og bacon: Brug en fuldkornsbolle (og spis evt. kun en halv bolle hvis du vil skære lidt i kalorierne), brug magert hakket oksekød (5%), brug mager ost og erstat bacon med en skive serranoskinke/kalkunbacon (sprødstegt i ovn uden fedtstof) og brug light ketchup og light mayo hvis du ønsker smørelse (dog kan en burger altså sagtens spises uden smørelsen).
  • Frikadeller og kartoffelsalat: lav dine frikadeller af mager fars og lav din kartoffelsalat af hytteost og evt. en smule light mayonnaise. Steg dine frikadeller uden fedtstof (evt. i ovnen).

 

Ovenstående er blot et lille udpluk – andre retter kunne også være stegt flæsk med kartofler og sovs, kebabmix, pizza, karbonader, pastasalat med kylling osv. osv. Det gælder blot om at huske, at tænker over hvilke ingredienser man bruger – at en omgang lasagne ikke bliver bedre med oksekød med 18% fedt, end den gør med oksekød 5% fedt. En anden vigtig faktor er mængder! Tænk over mængderne på din tallerken – lad grove grøntsager fylde godt på din tallerken, disse er gode for (både) din mæthed og din fordøjelse. 

Håber dette giver dig et indblik i, at sundhed ikke handler om den enkelte fødevare med om ens forhold til den enkelte fødevare. Og at et varigt vægttab ikke handler om at undvære, men derimod at inkorporerer, den mad man elsker, i sin kost. Dérfor kan man også sagtens spise det samme som resten af familien – selvom man er i gang med et vægttab.

Skal jeg også hjælpe dig med at nå dine mål?